To najgorszy rodzaj mięsa? Rozwój cholesterolu i nadciśnienia to dopiero początek

Większość Polaków nie wyobraża sobie przygotowywania posiłków bez mięsa. Polscy badacze ustalili, jaki rodzaj mięsa znacznie zwiększa ryzyko poważnych chorób. Co ciekawe, nie liczy się tylko ilość, ale również rodzaj obróbki. Kto powinien go unikać w pierwszej kolejności?

Czerwone mięso, takie jak wołowina, jagnięcina i wieprzowina, jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów i może stanowić część zbilansowanej diety. Jednak jedzenie dużej ilości czerwonego i przetworzonego mięsa, a także określony sposób jego obróbki zwiększa ryzyko poważnych chorób. Jak podaje portal.abczdrowie.pl, Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, opublikowali badanie w czasopiśmie "Nutrients", które wskazało na najgorszy rodzaj mięsa. 

Zobacz wideo Jak na przestrzeni lat Anna Lewandowska zmieniła swoją pielęgnację?

Najgorszy rodzaj mięsa w sklepach? Polscy naukowcy ustalili, że może wiązać się poważnymi problemami

Badanie opublikowane 7 kwietnia 2024 roku w czasopiśmie "Nutrients", na które powołuje się portal abczdrowie wykazało, że czerwone mięso może mieć silny związek z występowaniem raka jamy ustnej. Do czerwonego mięsa zaliczamy według WHO wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, baraninę, koninę i kozinę. Badania przeprowadzono na dwóch grupach Polaków, których nawyki żywieniowe wzięto pod lupę. Pierwsza z nich stanowiła osoby w wieku ok. 67 lat, u których w przeciągu ostatnich lat (2022-2023) zdiagnozowano raka jamy ustnej. W drugiej grupie znalazły się osoby zdrowe w wieku ok. 53 lat. Zespół badawczy stwierdził, że wzrost liczby zachorowań widoczna wśród młodych dorosłych wiąże się ze wzrostem spożycia czerwonego mięsa. Warto jednak zaznaczyć, że nie bez znaczenia było także palenie, picie alkoholu i zakażenie wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV).

Badacze doszli także do wniosków, że istnieje także korelacja między sposobem przygotowywania i obróbki mięsa z występowaniem raka jamy ustnej. Szczególnie narażone są osoby spożywające duże ilości wędzonych przysmaków w porównaniu z mięsem smażonym, grillowanym, pieczonym czy gotowanym. 

MięsoMięso iStock/sergeyryzhov

Kto powinien unikać jedzenia czerwonego mięsa? Kilka grup powinno się go wystrzegać

Dietetycy są zdania, że kilka grup powinno być szczególnie ostrożnych jeśli chodzi o spożywanie czerwonego mięsa w diecie. Częste jedzenie tego rodzaju wyrobów prowadzi do rozwoju wysokiego poziomu cholesterolu, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Pod kontrolą, ile i jakiego rodzaju mięso ląduje na naszym talerzu, powinny mieć kilka grup. Dietetycy, jak podaje portal Medonet wskazują, że najlepszym rozwiązaniem byłoby całkowite wyeliminowanie czerwonego mięsa z jadłospisu w przypadku: 

  • Osoby z grupy ryzyka wystąpienia chorób serca i pacjenci kardiologiczni.
  • Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
  • Osoby z zespołem Alfa-gal (alergia, która powoduje, że organizm reaguje dolegliwościami na jedzenie mięsa).
  • Chorzy na nerki w stopniach od trzeciego do piątego bez wykonywanej dializy.
  • Osoby z podwyższonym ryzykiem zachorowania na nowotwory.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.