Czego nie jeść przy insulinooporności? Na liście nie tylko słodkości. Zwróć uwagę na jedną rzecz

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Czego nie jeść przy insulinooporności? Na liście nie tylko słodkości. Zwróć uwagę na jedną rzecz, istock/@triocean


Osoby zmagające się z insulinoopornością powinny bardzo uważać na to, co ląduje na ich talerzu. Niektórych produktów trzeba wystrzegać się jak ognia. Wyjaśniamy, co jest bezpieczne, a czego lepiej unikać.
Pojęciem "insulinooporność" określa się obniżoną wrażliwość komórek na działanie insuliny, czyli hormonu regulującego poziom stężenia glukozy we krwi. Jest wytwarzany przez trzustkę i pełni niezwykle istotną rolę w organizmie, ponieważ jest niezbędny do metabolizowania węglowodanów oraz tłuszczów. Nieleczona insulinooporność może doprowadzić do cukrzycy.

REKLAMA







Zobacz wideo Coraz więcej osób stosuje popularny lek na cukrzycę, by schudnąć. Nasz ekspert: Szukają drogi na skróty, a jej nie ma



Dieta przy insulinooporności. Dietetyczka wyjaśniła, dlaczego ważna jest pora posiłków
Przy insulinooporności sposób odżywiania ma ogromne znaczenie. Redukcja masy ciała i adekwatna dieta może unormować poziom insuliny i powstrzymać rozwój cukrzycy. Jak przekonuje dietetyczka Katarzyna Wojtas z Zespołu Przychodni Specjalistycznych cytowana przez portal Zps.tarnow.pl duże znaczenie ma także częstotliwość spożywania posiłków.
Nie przegap: choćby 250 zł netto za godzinę. Stawki za "świąteczne zawody" poszły w górę. Szukają nie tylko Mikołajów





Kanapka istock/@mpephotos


Dietetyczka przypomniała, iż osoby z insulinoopornością powinny jeść trzy lub cztery razy dziennie w równych odstępach czasu. - Pozwoli to na swobodne opadnięcie poziomu insuliny po każdym posiłku i stopniowe uwrażliwienie komórek na jej działanie. W momencie kiedy co chwilę jemy posiłek lub między nimi podjadamy, insulina produkowana jest cały czas w odpowiedzi na wzrastającą glikemię poposiłkową - powiedziała.



Czego unikać przy insulinooporności? Tych produktów lepiej nie spożywaj
Indeks glikemiczny to wskaźnik, który informuje, jak gwałtowny jest skok glukozy we krwi po spożyciu danych produktów. Osoby z insulinoopornością powinny unikać żywności z wysokim IG, czyli wyższym niż 70. Są to między innymi:

cukry proste, jak dżemy, słodycze, soki, owoce z puszki, cukier i miód;
białe pieczywo, rogaliki, chałki;
ryż biały, paraboliczny, ryż dmuchany;
ziemniaki,
słodkie płatki śniadaniowe płatki kukurydziane, ryżowe, owsiane, granola;
makarony pszenne i jajeczne,
kasza manna, jaglana kuskus;
owoce takie, jak: melon, arbuz, banany, winogrona oraz owoce suszone.

Wskazane są produkty pełnoziarniste, wysokobiałkowe i tłuszcze roślinne. Dietetyczka poradziła, aby unikać produktów wysokoprzetworzonych, słodkich napojów i słonych przekąsek. - Nie ma potrzeby całkowitej eliminacji owoców z diety. Ogólnie zalecenia mówią o ograniczeniu porcji do 200-300 g na dobę - wyjaśniła ekspertka. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału