Cukier pod kontrolą. Sprawdź, jak dieta o niskim IG może zmienić twoje samopoczucie

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Świadomość indeksu glikemicznego pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i wspierać równowagę metaboliczną. Produkty o niskim IG powodują łagodniejszy wzrost glukozy, dostarczając dłużej utrzymującą się energię. Włączenie ich do codziennej diety to prosty sposób na poprawę samopoczucia i zdrowia.Zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej należą dziś do jednych z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych XXI wieku. Stres, brak ruchu czy nieodpowiednia dieta sprawiają, iż organizm coraz trudniej radzi sobie z utrzymaniem stabilnego poziomu cukru we krwi. Szacuje się, iż choćby 30 procent Polaków może cierpieć na insulinooporność, a ponad trzy miliony walczy już z cukrzycą typu II. Coraz częściej ten problem dotyczy także kobiet. Aż co dziesiąta w wieku rozrodczym doświadcza zespołu policystycznych jajników (PCOS), który często łączy się z zaburzeniami gospodarki insulinowej. To wyraźny sygnał, iż troska o równowagę metaboliczną staje się jednym z najważniejszych elementów współczesnej profilaktyki zdrowia.
REKLAMA




Zwróć uwagę na poziom cukruU osób zdrowych odpowiedni poziom glukozy utrzymywany jest dzięki prawidłowemu wydzielaniu insuliny przez komórki β oraz wrażliwości tkanek obwodowych na jej działanie[1]. W przeciwnym wypadku dojść może do hiperglikemii, czyli podwyższonego poziomu glukozy we krwi. To zaburzenie, które może dotyczyć zarówno osób młodych, jak i starszych. O jej występowaniu mówimy, gdy stężenie cukru przekracza 110 mg/dl na czczo lub 160 mg/dl (8,9 mmol/l) dwie godziny po posiłku. Objawy hiperglikemii często rozwijają się stopniowo i bywają bagatelizowane. Należą do nich m.in. nasilone pragnienie i głód, częstsze oddawanie moczu (szczególnie nocą), suchość i świąd skóry, uczucie zmęczenia i senności, niewyraźne widzenie, częstsze infekcje oraz wolniejsze gojenie się ran. Długotrwale utrzymujący się wysoki poziom glukozy może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak uszkodzenie nerwów, naczyń krwionośnych, a także chorób oczu, nerek i stóp. W skrajnych przypadkach może dojść do wystąpienia groźnej dla życia kwasicy ketonowej[2].




Fot. Shutterstock (Halfpoint)


Dlaczego warto zwracać uwagę na IG?Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który pokazuje, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu rośnie poziom cukru we krwi. Porównuje się go z reakcją organizmu po zjedzeniu tej samej ilości węglowodanów z glukozy lub białego chleba. Produkty o niskim IG powodują wolniejszy i łagodniejszy wzrost cukru, dzięki czemu dają dłużej utrzymującą się energię i pomagają utrzymać równowagę w diecie. IG jest uznawany za prosty i skuteczny sposób oceny jakości węglowodanów, a jego stosowanie rekomendują m.in. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)[3].Dieta Low IGŚwiadomość indeksu glikemicznego ułatwia wybór produktów, które powodują łagodniejszy wzrost cukru we krwi. To także główne założenie diety Low IG. Przyjazne dla nas są m.in. ciemne pieczywo, płatki owsiane, brązowy ryż, kasza, większość warzyw oraz owoce, zwłaszcza jabłka, gruszki i jagody. W diecie powinny znaleźć się także rośliny strączkowe, np. soczewica, ciecierzyca i fasola. Szybki wzrost cukru powodują natomiast takie produkty jak biały chleb, bułki, ziemniaki, biały ryż, słodycze, słodkie napoje oraz owoce o wysokim IG, jak arbuz i ananas. Nowością na rynku, zwłaszcza dla osób, które lubią słodkie przekąski, są batony o niskim indeksie glikemicznym. Batony Purella Protein Crunchy łączą przyjemny smak z funkcjonalnością, dając dobrą energię na dłużej. Zawierają 11 g białka, nie mają dodatku cukru, a dzięki niskiemu IG pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. To codzienna, wygodna przekąska, która daje energię bez nagłych skoków cukru. Co więcej, indeks glikemiczny batonów został potwierdzony w badaniach in vivo.


[1] Otyłość – insulinooporność – cukrzyca typu 2, Maciej T. Małecki Katedra i Klinika Chorób Metabolicznych, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński, Kraków.[2] Postępowanie w nagłych stanach zagrożenia zdrowotnego, część 2: udar mózgu, stan astmatyczny, drgawki, hipoglikemia i hiperglikemia, krwawienia z przewodu pokarmowego, Mgr Daniel Ślęzak, Mgr Janina Brudny, Mgr Przemysław Żuratyński, Mgr Sergiusz Darłak.[3] Indeks glikemiczny w patogenezie i leczeniu dietetycznym cukrzycy Janusz Ciok, Agnieszka Dolna Pracownia Prewencji Pierwotnej Chorób Uwarunkowanych Zanieczyszczeniami Żywności i Wadliwym Żywieniem, Zakład Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.Materiał promocyjny marki FoodWell.
Idź do oryginalnego materiału